5 Ocak 2015 Pazartesi

İkinci bebek - İlk yazı

İkinci bebek farkındalık bebeği bence, birincisinde elde ettiğiniz deneyimleri ikincide başarılı bir şekilde uygulamanız gerekiyor. Bu açıdan ikinci bebek için birincideki gibi telaşa yer yok. Sil baştan herşey aynı sırayla tekrar yaşanacak. Güzel şeyler elbette ama uykusuz geceler uykusuz geceler ve yorgun sabahlar. Bir de o yorgun sabahlarda enerjisi tavan yapmış bir değil iki çocuk. Evet zor bir karar ama verilmesi gereken bir karar ve uygulaması da hemen olmak zorunda. Vel hasıl ikinci bebeği bekliyoruz şu an. Gerçi henüz test yapacak olgunluğa da ermedik ama belirtiler o yönde. Bir hafta sonra falan herşey kesinleşir. Biz birinci bebeğimizin varlığını 2 buçuk aylık olduğunda öğrenmiştik, bunu ise sanırım günlükken :) Nasıl diye sormayın annelik içgüdüsü bence.

Bebeğin kesin varlığını en kesin kan testi ile öğrenebilirsiniz. Ama bunun için aylık rutininizin 1 hafta kadar gecikmiş olması gerekiyor. Evde yapabileceğiniz testler de zaten bu zamanlarda çoğunlukla kolay yoldan durum hakkında bilgi edinmenizi sağlıyor. Bu testlerde kanınızdaki B-HCG miktarına bağlı olarak hamileliğiniz onaylanıyor. Ayrıca ultrason görüntüsü ile de bebeğin oluştuğu keseciğe de bakılabilir. (Burada bir not düşmek istiyorum. Ultrasonla bakılırken aşırı derecede sıkışmış olmanız gerekiyor, doktor randevu saatinden 1 saat önce bol bol su için.)

Ama siz vücudunuzu fazla dinleyen biriyseniz; ilk ay belirtileri: Kasıklarda ağrı (adet sancısına benzer), göğüslerde gerginlik, bolca halsizlik ve uyuma isteği. Elbette bunlar herkeste olacak diye de bir şey yok.

Bakalım zaman bize ne gösterecek.

Bebeğim için ev yapımı makaron

Şimdi makaron nedir diğerler de vardır ama çocuğunuzun seveceği, misafirlerinize ikram edebileceğiniz hem şirin görünümlü hem de lezzetli şekerlemeler diyebiliriz. Acıbadem kurabiyesi, fındıklı makaron, cevizli makaron, antep fıstıklı makaron gibi birçok çeşitleri vardır. İsteğe göre fındık, ceviz, badem eklenerek şeker ve yumurta beyazı ile yapılır. Türkiye'de en çok bilinen acıbadem kurabiyesidir. 

Makaronun tarifine gelince size kurstan öğrendiklerimle kendi deneyimlerimi birleştirip anlatacağım. Şimdi malzeme olayı hem kolay hem zor evde yumurtanız, pudra şekeriniz, toz şekeriniz kesin vardır. Problem fındık, fıstık, badem tozu gibi hangi aroma ile yapacağınız. işin aslı elbette badem ama badem pahalı olduğu için acıbadem kurabiyesinde bile fındık tozu ve badem aroması kullanılıyor.  Ayrıca pudra şekerini aslında sıfır numara yani nişastasız pudra şekeri olarak kullanmanız gerekmekte. Elbette ben marketten aldığım klasik pudra şekerini kullanıyorum. Bir de şöyle bir problem var makaran pedi gerekmekte ki bunu da internet sitelerininden elde edebilirsiniz. Ki bende var ama gerçek şu ki yağlı kağıt da iş görür. Neyse uzun lafın kısası malzemeleri elde ettikten sonra başlıyoruz, hazır mısınız?

Reçete:
75 gr yumurta akı (Yaklaşık 2 orta boy yumurta)
30 gr toz şeker 
160 gr pudra şekeri (3 tepeleme yemek kaşığı)
75 gr  toz badem (fındık, fıstık vs.)
Renklendirmek için gıda boyası

Şimdi malzemelerimizi iki kısımda hazırlayacağız. Hamur yoğurma makinanız varsa bir tarafta yumurta akı ile toz şekeri ve istediğiniz renk boyayı en az 10 dakika karıştırmanız gerekiyor. Ve bu esnada da diğer tarafta badem ile pudra şekerini eleğe koyup karıştırarak eleyin. Sonra yumurta akı karışımını buna ekleyin. dıştan içe doğru karıştırın ama çok karıştırırsanız sulanabilir bu nedenle yeteri kadar karıştırın. Açıkcası benim hamur makinem yok ve yorucu olsa da mikserin yüksek devrinde tek yönde hareketler ile karıştırıyorum. 



Daha sonra bir tepsiye geniş ve düz ağızlı bir duy yardımıyla bezelerinizi sıkın. Bu esnada duydan sıkmaya başlamadan önce hamurun havasını almak gerekiyor. Tepsiye ya pedi ya da yağlı kağıdı koymayı unutmayın tabi ki. Tepsiyi bezeleri sıktıktan sonra 3-5 kez yere vurun ki bezelerin içinde kalan havalar da çıksın. Sonra 20-25 dakika kimsenin girip çıkmayacağı bir odada bekletin. Ve son olarak pişirme işlemi elbette ki. Bu işlem için fırını önceden 5 dakika ısıtın ve sonra tepsiyi fırına atıp 130- 140 derece civarında 10 dk falan pişirin. Bu ilk 10 dakikada fırını asla açmayın sonra kontrollü bir biçimde 2-3 dakika daha sertliğini bakıp fırını kapatın. Biraz soğuduktan sonra iyice soğuyuncaya kadar dışarıda bekletin. Yeterince soğumazsa kalıptan çıkmazlar. Sonra şekillerine göre ikili olarak eşleştirin. 


Orta kreması için ben doğrudan Nutella kullanıyorum. Hep pratik hem lezzetli ama isteğe bağlı olarak ganaj da yapabilirsiniz. Ganaj için ise bir gün önceden 200 gr kuvertür çikolataya 100 gr krema ekleyin. Ekleme işleminde kremayı ısıtın ve ocaktan alıp çikolatayı içinde eritin. Bir gece buzdolabında kalması lezzetini ve kıvamını sağlayacaktır. Beyaz çikolata kullanarak ve yine gıda boyası katarak da renkli kremalar elde edebilirsiniz.

Ve afiyet olsun. 

Not: Tepsiyi vurma işlemi ve krema torbasında hava alma işlemi çok önemli. İlk yapışımda bunları unuttum ve sonuçta 5 tane makaronum oldu. Ama ikinci yapışım gayet başarılıydı. Darısı diğerlerine ve sizinkilere :)










4 Ocak 2015 Pazar

Dişim Çıktı

"Bebeğim diş çıkarıyor" hikayelerini hepimiz duymuşuzdur. Ağrılar, gece uykusuzlukları, ishal, kusma, yememe vs. bir çok sorun. 20lik diş çıkarırken kocaman insanların çektiği ağrıyı sızıyı düşününce bebeğimin bunu nasıl kaldıracağı ve başedeceği konusunda endişelerim olmadı değil. Elbette bu sırada ilk kim dişini farkedecek, diş buğdayı merasimi nasıl olacak, kimleri davet etmeliyim teraneleri de gayet eğlenceli geçti.

Bebeğin ilk dişinin çıktığını farkeden kişi bebeği baştan aşağı giyindirirmiş. Bebeğim o kadar şanslıydı ki aslında hiç dişlerini kontrol etmeyen annesi ilk dişinin çıktığını farkeden kişi oldu. Zaten onu giyindiren kişi olarak :) pek birşey farketmedi. Oğlumu yine ben giyindirdim :)

Bundan sonraki parti detaylarını http://www.annebabagozunden.com/2014/10/dis-kasnts-ve-sonucunda-dis-bugday-dis.html adresinden okuyabilirsiniz. Ben burada daha çok şu an 22 aylıkken çıkan dişlerinden bahsetmek istiyorum. Oğlum hem azı dişlerini hem de 9. ve 10. sırada gelmesi gereken köpek dişlerini çıkarmakta ve çok zorlanıyor. Bu arada soğuklardan sanırım boğazları da iltihaplandı geniş ve burun akıntısı, hapşırma öksürük, halsizlik hepsi bir arada günler geçirmekte. Ateş de elbette işin cabası.




Doktorumuzun verdiği antibiyotiği, nefes alma zorluğu çektiğinden bir astım ilacı ve bir de geniz akıntısı için bir ilacı kullandık. Çok şükür hastalığımız geçmek üzere ve diş kaşıntılarımız devam ediyor. Diş kaşıntılarımız için de daha önce aldığım NeoBaby marka diş kaşıntısı sakinleştiricisini kullanıyoruz. Ya parmakla ya da diş fırçasına sürerek veriyoruz ve gerçekten de işe yarıyor. Bir de çubuk kraker ile dişlerini yiyerek kendi kendine kaşıyor.

Bu arada hastalık sürecinde oğlum 7. ayında bıraktığı emziğini 22. ayında tekrar kullanmaya başladı. Bunu diş kaşımak için yaptığı çok açıktı ve sadece iki gün sürdü. Doktorumuzla bunu paylaştığımda emziğin ilerde bağımlılık sorunlarına neden olacağını asla başlamaması gerektiğini falan söyledi, gerçi bu dediklerini kulak ardı ettim. Oğlumun o gün için rahatça uyuması benim için daha önemliydi.

Kısacası bebeğinizin dişi bazan 3 ay ile 12 ay arasında çıkıp olayı kapatırken bazan da bizim gibi 9. ayda olaya başlayıp 22 ayda daha 9 ve 10. dişlerini çıkmasıya süreç daha sonra da devam edecek gibi görünüyor. Zaten bizim oğlanın dişleri aynen kazma diş, sanki süt dişi değil de dökülmeyecek :) Ama çok sevimli dişleri kabul etmek lazım... Allah bu süreçte tüm anne babaların yar ve yardımcısı olsun.

Sevgiler...