5 Ocak 2015 Pazartesi

Bebeğim için ev yapımı makaron

Şimdi makaron nedir diğerler de vardır ama çocuğunuzun seveceği, misafirlerinize ikram edebileceğiniz hem şirin görünümlü hem de lezzetli şekerlemeler diyebiliriz. Acıbadem kurabiyesi, fındıklı makaron, cevizli makaron, antep fıstıklı makaron gibi birçok çeşitleri vardır. İsteğe göre fındık, ceviz, badem eklenerek şeker ve yumurta beyazı ile yapılır. Türkiye'de en çok bilinen acıbadem kurabiyesidir. 

Makaronun tarifine gelince size kurstan öğrendiklerimle kendi deneyimlerimi birleştirip anlatacağım. Şimdi malzeme olayı hem kolay hem zor evde yumurtanız, pudra şekeriniz, toz şekeriniz kesin vardır. Problem fındık, fıstık, badem tozu gibi hangi aroma ile yapacağınız. işin aslı elbette badem ama badem pahalı olduğu için acıbadem kurabiyesinde bile fındık tozu ve badem aroması kullanılıyor.  Ayrıca pudra şekerini aslında sıfır numara yani nişastasız pudra şekeri olarak kullanmanız gerekmekte. Elbette ben marketten aldığım klasik pudra şekerini kullanıyorum. Bir de şöyle bir problem var makaran pedi gerekmekte ki bunu da internet sitelerininden elde edebilirsiniz. Ki bende var ama gerçek şu ki yağlı kağıt da iş görür. Neyse uzun lafın kısası malzemeleri elde ettikten sonra başlıyoruz, hazır mısınız?

Reçete:
75 gr yumurta akı (Yaklaşık 2 orta boy yumurta)
30 gr toz şeker 
160 gr pudra şekeri (3 tepeleme yemek kaşığı)
75 gr  toz badem (fındık, fıstık vs.)
Renklendirmek için gıda boyası

Şimdi malzemelerimizi iki kısımda hazırlayacağız. Hamur yoğurma makinanız varsa bir tarafta yumurta akı ile toz şekeri ve istediğiniz renk boyayı en az 10 dakika karıştırmanız gerekiyor. Ve bu esnada da diğer tarafta badem ile pudra şekerini eleğe koyup karıştırarak eleyin. Sonra yumurta akı karışımını buna ekleyin. dıştan içe doğru karıştırın ama çok karıştırırsanız sulanabilir bu nedenle yeteri kadar karıştırın. Açıkcası benim hamur makinem yok ve yorucu olsa da mikserin yüksek devrinde tek yönde hareketler ile karıştırıyorum. 



Daha sonra bir tepsiye geniş ve düz ağızlı bir duy yardımıyla bezelerinizi sıkın. Bu esnada duydan sıkmaya başlamadan önce hamurun havasını almak gerekiyor. Tepsiye ya pedi ya da yağlı kağıdı koymayı unutmayın tabi ki. Tepsiyi bezeleri sıktıktan sonra 3-5 kez yere vurun ki bezelerin içinde kalan havalar da çıksın. Sonra 20-25 dakika kimsenin girip çıkmayacağı bir odada bekletin. Ve son olarak pişirme işlemi elbette ki. Bu işlem için fırını önceden 5 dakika ısıtın ve sonra tepsiyi fırına atıp 130- 140 derece civarında 10 dk falan pişirin. Bu ilk 10 dakikada fırını asla açmayın sonra kontrollü bir biçimde 2-3 dakika daha sertliğini bakıp fırını kapatın. Biraz soğuduktan sonra iyice soğuyuncaya kadar dışarıda bekletin. Yeterince soğumazsa kalıptan çıkmazlar. Sonra şekillerine göre ikili olarak eşleştirin. 


Orta kreması için ben doğrudan Nutella kullanıyorum. Hep pratik hem lezzetli ama isteğe bağlı olarak ganaj da yapabilirsiniz. Ganaj için ise bir gün önceden 200 gr kuvertür çikolataya 100 gr krema ekleyin. Ekleme işleminde kremayı ısıtın ve ocaktan alıp çikolatayı içinde eritin. Bir gece buzdolabında kalması lezzetini ve kıvamını sağlayacaktır. Beyaz çikolata kullanarak ve yine gıda boyası katarak da renkli kremalar elde edebilirsiniz.

Ve afiyet olsun. 

Not: Tepsiyi vurma işlemi ve krema torbasında hava alma işlemi çok önemli. İlk yapışımda bunları unuttum ve sonuçta 5 tane makaronum oldu. Ama ikinci yapışım gayet başarılıydı. Darısı diğerlerine ve sizinkilere :)










Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorum yaptığınız için teşekkürler...