1 Ekim 2013 Salı

Bebeğimin Sünneti

Bebeğim hayatının 3. gününde erkek oldu :)

Sünnet konusunda hep çocukların acı çekmesinden dolayı ve adı üstünde sünnet farz değil ki diyerekten çocuğumu sünnet yaptırmam derdim. Ama bekara karı boşamak kolay işte. Erkek çocuğunuz olunca bu konuda duyarsız kalamıyorsunuz. Sonra uzun bir süre araştırdım. Bebekler doğdukları zaman ağrı hissetmiyorlarmış. Bu doğumda da kafalarının o kadar bükülmesinden ve oraları buraları çekiştirilmesine rağmen sesleri çıkmamasından anlaşılabilir sanırım. Bebek ağrı hissetmiyor da ben bakabilecek miyim sorusu var. Küçük bir et parçası olsa da sonuçda  deneyimsiz bir anneyim. Hayatım boyunca bir kez kuzenimin ve bir kez de yeğenimin altını değiştirdim o da sadece çiş yapmışlardı. Yaşım birinde 7 diğerinde 17 idi. Şimdi ben altını her durumda değiştireceğim ve bir de mikrop kaptırmamam gereken yara var, zor iş diye düşündüm. Araştırmalar karar vermemde çok işe yaramadı. Canlı olarak birilerine danışmak da istedim.

Eşimle hastanede sünnet konusu açılınca bebek hemşiresine bir soralım dedik. O da bebekleri günlük kontrolüne gelen çocuk doktoruna bizi yönlendirdi. Doktor bize ağrı duymayacağından, daha iyi olacağından falan bahsetti ama o da çocuk cerrahının bu işi daha doğru anlatacağına inandığını söyleyerek bizi çocuk cerrahına yönlendirdi. Devlet dairesi gibi oradan oraya yönlendirildik. Tek farkla biz sabit hastanedeki odamızdayken onlar bizi ziyarete geliyorlardı. Daha sonra çocuk cerrahı gelerek opereasyonun çok kısa süreceğinden, canının hiç acımayacağından ve sağlık açısından çok iyi olacağından bahsetti. 

Yeni doğan sünneti lokal anestezi ile yarım saat bile sürmedi. Kesik, dikiş olmadan şeffaf yara bandı ile bantlanmıştı. Bu bant benim yaramda da boylu boyunca vardı, Böylece banyo bile yapabiliyorsunuz. Gayet güzel bir keşif. Doktor 3-5 günde kendiliğinden düşer dedi ama bebek devamlı çiş yaptığından sanırım ilk gün hemen düştü. Doktorumuzu arayıp durumu sorduk, birşey olmaz dedi, olmadı da. Böylece minik yavrumuz hayatı boyunca hatırlayamayacağı ama mecburen bu acıyı çekmesi gerektiği bir yükümlülükten kurtuldu. 

Temizlik ve hijyen olayına gelince; zaten bebeğin göbeğini hergün pansuman yapıyorsunuz. Aynı şekilde her sabah ilk bezinde de sünnetini pansuman yapıyorsunuz ve birşeyle de kapatmanız gerekmiyor, zaten bezliyorsunuz. Yorucu olmuyor hem anne hem de bebek için. Ayrıca sünnetsiz çocuğun temizliği daha zor oluyormuş (Öyle duydum).

Bu işin tek zorluğu bebeği sizden alıp yarım saat sonra getiriyorlar. Bu süreç de bebeğe mama verip lokal anesteziden önce tok olmasını sağlıyorlar. Operasyon 5 dakika. Ama bu yarım saat size dünyanın en uzun zamanı gibi geliyor. Ağrılarıma rağmen koridoru 4-5 kez gidip geldiğimi hatırlıyorum. Anne yüreği işte.

Şimdilik bu kadar. Diğer yazım bezlenme ile ilgili olacak. Hadi grş. Çok çok öptüm. Taze anne... :P